Mensen kijken vaker naar je handen dan je zou denken en een verzorgde manicure schept een goede eerste indruk. Een persoonlijke nagelstyliste, zoals Hailey Bieber en Selena Gomez, gaat misschien een stap te ver, maar een regelmatig bezoek aan de nagelstudio kan wel. En dat kan al voor een spotprijsje in sommige salons, of toch beter niet? “Schimmelnagels, doorgevijlde nagelriemen … achteraf moeten we heel wat schade weer rechttrekken.”

Het enige probleem? Wachttijden zijn lang en het blijkt niet altijd even makkelijk om binnen te geraken bij een nieuwe nagelstudio. Goede adresjes zijn populair en voor je het weet nemen ze geen nieuwe klanten meer aan of moet je drie weken wachten om een afspraak te maken. Vervelend, dus gaan we op zoek naar andere oplossingen. En die zijn er.

Vooral in steden struikel je dezer dagen bijna over de goedkope nagelsalons. Adresjes waar je zonder afspraak kan binnenwandelen en meteen wordt geholpen. Hier is geen sprake van wekenlange wachtlijsten en bovendien zijn de prijzen vaak erg aantrekkelijk. Een gelmanicure voor 25 euro? Geen probleem.

Onmenselijke omstandigheden

Toch brengen die laagdrempelige salons problemen met zich mee, vertelt Mario Blokken, voorzitter van de Belgische Beauty Federatie.

“Uit verschillende controles in samenwerking met onder andere de douane, de politie en de sociale diensten blijkt dat zulke goedkope, Aziatische salons vaak een draaischijf zijn voor internationale criminaliteit.”
“Mensenhandel en witwaspraktijken zijn schering en inslag, bovendien worden ook wat betreft hygiëne en productgebruik een hoop inbreuken vastgesteld. Wanneer zulke salons gesloten worden, komen ze vaak enkele maanden later elders weer boven water en stellen we opnieuw dezelfde inbreuken vast.”

Schimmels en doorgevijlde nagelriemen

Zijn de onmenselijke werkomstandigheden voor jou geen reden genoeg om voortaan voor een beter, duurder salon te kiezen? Wel, ook jezelf doe je geen plezier met een goedkope manicure.

Mario Blokken, voorzitter van de Belgische Beauty Federatie over de problemen met goedkope nagelstudio's en de klachten hieromtrent:

“Via ons klachtenmeldpunt krijgen we maandelijks 15 à 20 klachten binnen en steeds vaker gaan die over foutgelopen nagelbehandelingen. Er worden producten gebruikt die niet zijn goedgekeurd voor de Europese markt, wat bij veel mensen leidt tot ontstekingen. Nadien zoekt men hulp bij erkende stylisten, in de hoop dat die het probleem kunnen oplossen.”

Een tendens die bevestigd wordt door Linde Vanderstraeten van Beautiful Nails by Linde:

“Ik krijg regelmatig klanten over de vloer die hun nagels hier laten rechttrekken na zo’n mislukte manicure. Die geven eerst en vooral aan dat de prijzen die in goedkope salons gehanteerd worden, niet zijn wat ze lijken. Tijdens de behandeling worden vaak bijkomende producten aangesmeerd, die je nadien ook op de rekening ziet verschijnen. De uiteindelijke prijs komt dus zelden overeen met die waarvoor je tekende.”
“Het grote probleem wat mij betreft is echter de staat van je nagels na zo’n behandeling. Heel wat klanten hebben nadien last van schimmelnagels, hun nagelriemen werden doorgevijld, hun nagelplaatjes afgevijld tot op de huid eronder ... Allesbehalve smakelijke taferelen en iets dat tijd vergt om te herstellen.”

Zo herken je een goede manicure

Maar hoe herken je dan een goede nagelstylist(e)? Hoe weet je waar je wel of niet naartoe moet? Op de website van de Belgische Beauty Federatie vind je een handig overzicht van de erkende professionals, maar Linde geeft nog wat extra praktijktips.

“Een professioneel uitziende website is vaak al een goed begin. Zoiets vergt tijd en moeite, dus hieruit kan je al het nodige afleiden. Verwacht ook niet dat je zomaar kan binnenwandelen voor een behandeling: de meeste professionele salons werken met een afsprakenplanning, dus zomaar spontaan je nagels laten doen kan vaak niet.”
“Belangrijk is verder om een onderscheid te maken tussen gelnagels en acrylnagels. Veel goedkope salons gebruiken in de praktijk acryl, een poeder dat wordt gemengd met aceton. Die manicure kan je gewoon aan de lucht laten drogen, is makkelijker en een stuk goedkoper, maar het product bijt in je nagels. Voor gelnagels werk je daarentegen met verschillende laagjes en een ledlamp, wat de behandeling langer en duurder, maar ook veiliger maakt.”

Mario Blokken vult verder aan:

“Naast de kostprijs let je best op de verpakking van de producten. Om de Europese wetgeving te respecteren, moet de ingrediëntenlijst er leesbaar opstaan. Is dat niet het geval, dan weet je al dat er iets niet in orde is. Ook de geur bij het binnenwandelen van een salon spreekt boekdelen. De stoffen die vrijkomen tijdens het afvijlen van de nagels zijn erg schadelijk en kunnen zelfs longkanker veroorzaken. Daardoor is een goede afzuiging wettelijk verplicht - hangt er een penetrante terpentijn- of acrylgeur in de lucht, dan maak je dus beter rechtsomkeert.”

Prijzen zeggen veel

Ben je er nog niet uit, dan is de prijs van een behandeling een goede indicatie. Gemiddeld zou je volgens Blokken zo’n 40 à 60 euro aan een behandeling kwijt moeten zijn, meer als het om een ingewikkeldere ingreep gaat.

“Als nagelsalon heb je heel wat kosten. Van belastingen tot sociale bijdragen, van kwalitatieve producten tot de juiste infrastructuur... Puur qua kosten zit je per behandeling aan 25 à 35 euro, dus spotgoedkope manicures kunnen de wetgeving simpelweg niet respecteren. Noch qua werkomstandigheden, noch qua producten.”
Artikel in het Nieuwsblad PDF versie IMG versie
Interview nagelstudio Beautiful Nails by Linde Leuven Nieuwsblad
Interview nagelstudio Beautiful Nails by Linde Leuven Nieuwsblad
Interview nagelstudio Beautiful Nails by Linde Leuven Nieuwsblad